”Det ska fan vara teaterdirektör” skrev 1800-talsdramatikern och politikern August Blanche. Uttrycket kan nyttjas också vad gäller arbetet i en bostadsrättsförenings styrelse; vi vill framåt men – i likhet med de flesta andra föreningar med stora projekt –tvingas vi ibland stanna upp och rent av gå bakåt. Både vi i styrelsen och föreningens medlemmar, tycker ofta att allt tar väldigt lång tid.
Under sommaren förmedlade styrelsen glada nyheter angående vårt nödvändiga stambytesprojekt för horisontella rör i källarplanet. Den information vi då fått från Röranalys som genomfört kartering och spolning av fastighetens stammar, gav besked om att det hela kanske inte skulle behöva bli fullt så omfattande som vi i styrelsen först fick larm om. Bra! tänkte vi.
Nu i mitten av september har vi, tillsammans med vår projektledare Magdi Dobi, träffat företrädare för Byggmästargruppen och Röranalys. Bra och informativt möte MEN, det visar sig att valet angående hur vi ska gå vidare inte är helt självklart. För att komma till rätta med vattenskador, sättningar och fuktproblem måste rör och ledningar i källarplan bytas och/eller renoveras.
Detta kan ske:
1/ Genom att samtliga rör friläggs och åtgärdas. Det utförs genom bilning vilket medför oljud och mycket dammande som förstås skitar ner i källare men också riskerar att leta sig upp genom springor och glipor så att även våra lägenheter påverkas. Arbetet beräknas ta mellan 6 – 8 månader. Att renovera rör på detta sätt hjälper våra akuta problem men är ingen långsiktig lösning eftersom bygglagen numera förbjuder ett system där dagvatten och avfallsvatten dras in under huskropparna. Numera måste dagvattnet – alltså allt regn – avskiljas och alla rör ledas utanför husen. Så småningom – det kan bli om 10 eller 15 år eller senare – måste alla fastigheter göra om sitt avloppssystem för att följa dessa riktlinjer. När den dagen kommer måste vi alltså bygga om. Ett annat problem med att, som vi, ha rören under husen är att själva grunden blir mer ostadig och utsatt för sättskador mm. Risk för översvämningar finns också vid häftiga skyfall, den sortens regnande som numera blivit allt vanligare.
2/ Det andra alternativet för att åtgärda våra rörproblem är att helt enkelt sätta igen rören i källaren och på det sättet få bort fukt och vattenproblem där. Istället måste då alla husen dräneras och rören grävas ner utanför huskropparna. Detta är den teknik som lagstiftningen småningom kommer att kräva för alla fastigheter. Att genomföra ett sådant projekt innebär mindre störningar för oss boende. Visserligen behöver viss bilning i källare ändå göras men i betydligt mindre omfattning än vid alternativ 1. För dränering måste det också grävas runt husen men detta påverkar inte vår inomhusmiljö. Lägger vi redan nu rören utanför husen är vi också rustade inför de nya kraven angående vattenavledning som lagen anger. När direktiven småningom kommer behöver vi alltså inte göra något utan är redan klara och godkända.
MEN – problemet är att alternativ 2, det vill säga det långsiktigt bästa som också ger våra huskroppar betydligt bättre grundstabilitet och säkerhet, är att det alternativet är dyrare.
Styrelsens uppdrag är att se till föreningens och fastigheternas bästa så med hjälp av vår projektledare undersöker vi nu vidare om priset för ett alternativ 2 kan pressas samt hur vi bäst ska förvalta föreningens ekonomi.
Allt detta innebär att vi tyvärr inte kan påbörja stamprojektet under hösten som vi hoppats. Oavsett vilken lösning vi slutligen väljer behöver vi vänta in dels att tjälen går ur marken, samt att ett pålitligt företag kan ta sig an saken. Vi arbetar vidare och ska förstås informera mer så snart vi kan.
Fönster och fasad
Styrelsen vet att många medlemmar ivrigt vill att arbetet med fönstren kommer igång. Helt förståeligt men hur angelägna vi än är så kan vi inte praktiskt påbörja fönsterprojektet innan dräneringsfrågan är löst. Inför den kommande vintern rekommenderar vi alla medlemmar att se över tätningslisterna runt samtliga fönster i bostaden. Att sätta in tätningslister, eller byta ut de gamla, gör avsevärd skillnad när det gäller drag mm. En tidigare styrelsemedlem, själv i byggbranschen, blev i vintras uppriktigt förvånad över hur mycket bättre familjens inomhuskomfort blev sedan han bytt tätlister. För er som tycker att ett byte verkar krångligt finns möjligheten att köpa in den tjänsten genom Aphos, vår tekniska förvaltare. Ta i så fall kontakt med dem på 08-6040259 för mer information.
Lägenhetsförsäljning
Vissa saker går dock riktig bra! Föreningen har nyligen sålt en av våra hyreslägenheter. Bostaden fick en uppfräschning med målning och golvslip/oljning och budgivningen blev mycket bättre än förväntat. Sedan skatt mm betalats in lär detta bli ett fint tillskott för vår kassa. Ytterligare en hyreslägenhet ska snart iordningställas och säljas. Vad gäller ”Kaffelokalen” så diskuterar styrelsen med vår projektledare angående vilken lösning som blir den bästa för föreningen, att bygga om till bostad i egen regi eller att sälja ”på rot”. Mer info kommer.
För nya medlemmar och för att kunna hänga med i alla turer angående föreningens projekt kommer här en liten ”turlista” i nedan post.