Smarta tips för att spara på vattnet hemma

Här kommer några sätt att spara på vattnet och därmed göra en insats både för miljön och för föreningens ekonomi!

Varje droppe räknas. Se till att dina kranar inte står och droppar.

Den tysta sippraren. Man kanske inte märker det, men kontrollera att din toalett inte läcker.

Varje spolning räknas. Ungefär 30 % av hushållsvattnet spolas ned i toaletten. Om din toalett är över 30 år gammal kan du spara upp till 15 liter per spolning genom att uppgradera till en toalett med låg förbrukning.

Minska genom att fylla på. Du förlorar mindre mängd vatten om du bara kör tvättmaskinen eller diskmaskinen när den är full. Om du kör två halvtomma maskiner förbrukas dubbelt så mycket vatten.

Fånga små besparingar. Om du låter vattnet spola när du väntar på att det ska bli varmt om du ska bada eller duscha, sätt då en stor hink under för att samla vattnet. Använd sedan vattnet till att vattna blommorna, till husdjuren, städning osv.

Tvätta dig för allt du är värd. Ta för vana att stänga av kranen när du tvättar ansiktet, borstar tänderna eller rakar dig, och ha bara på den när det är nödvändigt. Rinnande vatten när det inte används är ett onödigt sätt att spola bort pengar.

Stäng av för att tvåla in dig. Hälften av tiden som vi står i duschen ägnar vi åt att undvika vattnet när vi tvålar in oss – så stäng av medan du tvålar in dig så sparar du vatten- och energi.

Kyl vatten. Ha vatten i kylen så kan du alltid dricka ett glas iskallt vatten. Då behöver du inte sätta på kranen varje gång du vill ha kallt vatten.

Tipsen lånade från thinkfuturefriendly.se.